...........................................................................................................

DOSSIER

dilluns, 14 de març del 2011

codi braile


Louis Braille, inventor del codi que porta el seu nom, va néixer en 1809 prop de París. Va quedar cec als tres anys i als nou, va ingressar a l'Institut Nacional per a Joves Cecs. En 1828, va començar a fer classes en l'Institut i a l'any següent va pensar a modificar un sistema d'escriptura per punts que havia creat Barbier, usat per l'exèrcit en la redacció de missatges secrets, amb la finalitat d'utilitzar-ho per a la lectura per part de no vidents.


Aquest mètode d'escriptura usa punts i guions en relleu sobre cartró; el sistema Braille consta de 6 punts bàsics els que tenen suficients combinacions per representar molts símbols.


Els caràcters Braille es formen a partir de la denominada "cel·la Braille", la qual consisteix en una matriu de 6 punts com es mostra en la figura adjunta. A cadascun d'aquests punts s'associa un nombre d'1 a 6 i, depenent de quins punts es posin en relleu, tenim un caracter diferent, per a un total de 64, incloent el *caracter "blanc", on no es realça cap punt, i el que té tots els punts en relleu.



Aquests caràcters, excepte la ñ, á, é, í, o, ú i ü, coincideixen amb els corresponents a les lletres en altres idiomes d'origen llatí, com l'anglès, el francès, l'italià, etc.

A aquest sistema se li agreguen variants per indicar diferents tipus de tipografies (per exemple, majúscula o cursiva), també tradueix l'abecedari grec els signes de puntuació, nombres i altres símbols que nosaltres utilitzem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada