...........................................................................................................

DOSSIER

dilluns, 14 de març del 2011

INTRODUCCIÓ A L’ESCULTURA DEL RENAIXEMENT




Tema: La comunicació no verbal.

Subtema: L’escultura.

De segur que molta gent, en escoltar el terme Renaixement, ho relaciona directament amb la pintura o l’escultura. Però per què?

Vull dir, aquest és un tema estès, encara que no el suficientment estès com per a conèixer el que representava o el que era; un estil de vida? Una forma d’expressar-se? Simplement un hobby? Una manera de presentar-se a la societat? Una barreja de tot l’anterior?

Doncs bé el Renaixement és un moviment

cultural que cerca la renovació de l'home i el seu món, segons els models clàssics.1 Però realment, no ens hem assabentat de l’existència d’aquest art, sinó per un simple motiu; la magnitud i perfecció de les obres conservades. M’hi podria jugar la mà, a que si anomeno una escultura, com per exemple el David d

e Miquel Àngel, sabeu perfectament a quina m’estic referint, o com a mínim us sona el nom de l’escultor i amb quin estil treballava.

Bé finalment només queda a dir, que he escollit aquesta època de la “vida” de l’escultura per a poder-la comparar amb una altra època també molt semblant i a la vegada tan diferent; la de la Grècia antiga.

I que encara que només siguin dos conceptes

a tractar, s’hi pot treure molt de suc, com per exemple, quins aspectes les diferencien o els diferents motius de creació.

Per aquesta exposició, voldré imprimir dues escultures diferents, una del Renaixement i l’altra de la Grècia antiga, ressaltaré alguns detalls i a cada professor del tribunal li entregaré una còpia de les imatges i aniré explicant pas per pas les diferències i similituds, per a que ells mateixos ho vegin.

Antiga Grècia

Renaixement


Diferències principals

-Els trets de les escultures de l’antiga Grècia, estan clarament sense definir; tenen la pell llisa sense arrugues, ni detalls i sense expressió al rostre, mentre que a l’escultura del Renaixement, veiem un rictus seriós, que podem endevinar gràcies als detalls esculpits a la roca: les arrugues al front causades per un entrecelles frunzit, les venes del coll, la mirada que expressen els ulls...

-Els cabells de l’escultura de la Grècia antiga, són totalment uniformes, casi podríem dir que no hi ha cap pèl diferent, en canvi, l’escultura del Renaixement, té uns cabells amb un munt de relleu i volum.

Similituds:

-Les dues escultures representen una mateixa persona: un noi jove, segurament alguna mena d’heroi o personatge històric.

-Encara que l’escultura del Renaixement és més expressiva, les dues tenen el típic cànon de bellesa grega.




1 Font: http://club.telepolis.com/pastranec/rt60.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada